Commentaar over het artikel in NRC: Denk voor het misgaat na over stabiliteit banken

Wat volgt is een discussie over het artikel in de NRC van 3 April 2023, door Jesta de Hoog en Caspar de Vries
Om het artikel te lezen selecteer de volgende link: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/04/02/denk-voor-het-misgaat-na-over-stabiliteit-banken-a4161071 In de laatste paragraaf staat mijn eigen mening.

Reflectie


Inleiding

Is er in de onrust rondom SVB en Credit Suisse wel genoeg oog voor de stabiliteit van het financiële systeem op de lange termijn, vragen Josta de Hoog en Casper de Vries zich af.
Dit was misschien belangrijk om de techsector in Silicon Valley overeind te houden, maar dat de tegoeden honderd procent vergoed werden, betekent dat de disciplinerende werking van grote zakelijke rekeninghouders op banken onderuit is gehaald.
De kans is groot
Daarom is het extra belangrijk om juist in rustige tijden te werken aan en na te denken over de weerbaarheid van het financiële systeem.
Let op, wij hebben het hier over een wereld wijd probleem
We weten niet wat de komende weken en maanden ons gaan brengen.
Keert de rust terug of breidt de onrust zich verder uit?
Wij hopen uiteraard op het eerste, maar het is verstandig om je voor te bereiden op het tweede.
Dat betekent dat het extra belangrijk is om nu met de bredere vragen over stabiliteit van het financiële systeem bezig te zijn, bijvoorbeeld met een scenarioanalyse van wat er mogelijk kan gebeuren en hoe hierop te reageren.
Zodat als er een moment komt dat ingrijpen nodig is, dat kan gebeuren op een manier die de stabiliteit van het systeem ook op de lange termijn bevordert.


Reflectie 1


Reflectie 2


Als U commentaar wilt geven, kunt U het volgende formulier gebruiken NRC Commentaar formulier


Opgesteld: 4 April 2023

Terug naar mijn home page Index
Terug naar NRC commentaar NRC Index