Commentaar over het artikel in de Telegraaf: riskante race van digitale breinen die zelfs de makers niet meer snappen

Wat volgt is een discussie over het artikel in de Telegraaf van 29 Maart 2023, door Wouter van Bergen
Om het artikel te lezen selecteer de volgende link: https://www.telegraaf.nl/financieel/485407342/riskante-race-van-digitale-breinen-die-zelfs-de-makers-niet-meer-snappen In de laatste paragraaf staat mijn eigen mening.

Reflectie


Inleiding

„We moeten onszelf afvragen of we het moeten toelaten dat machines onze informatiekanalen laten overstromen met propaganda en onwaarheden”, staat in de brief die behalve door Elon Musk en Steve Wozniak ook is ondertekend door historicus en schrijver Yuval Harari en tientallen deskundigen op het gebied van kunstmatige intelligentie.
In feite slaat dit ook op het artikel in de Telegraaf. Men maakt de lezer onnodig ongerust. De lezer moet altijd kritisch zijn voor alles wat hij leest.. Er zijn maar weinig mensen die de wijsheid in pacht hebben.
Voordat systemen echt slimmer kunnen worden dan mensen moeten eerst toezicht, regels en veiligheidsprotocollen worden ontwikkeld, plus een systeem met 'watermerken' bij informatie, zodat mensen het kunnen zien als die afkomstig is van kunstmatige intelligentie.
Het eerste, dat systemen echt slimmer kunnen worden dan mensen, zal nooit gebeuren. Het feit dat je verliest van een schaakprogramma, wil alleen zeggen dat de makers van het programma beter kunnen schaken dan jij. Dat is, sorry, geen kunst en niets om je over te schamen.
Als mensen gebruik maken van AI dan moeten zij dat altijd vermelden. Als ik een gedeelte van wat ik schrijf haal uit Google, moet ik dat ook vermelden. Dat heet bron vermelding.
Het probleem is dat ChatGPT niet aan bron vermelding doet, en dat is fout.


Reflectie 1


Reflectie 2


Als U commentaar wilt geven, kunt U het volgende formulier gebruiken Commentaar formulier


Opgesteld: 4 April 2023

Back to my home page Index