Commentaar over het artikel in de Telegraaf: Nieuwe coronavarianten duiken op: moeten we ons weer zorgen maken?

Wat volgt is een discussie over het artikel in de Telegraaf van 23 Augustus 2023, door Martijn Schoolenberg
Om het artikel te lezen selecteer de volgende link: https://www.telegraaf.nl/nieuws/442146033/nieuwe-coronavarianten-duiken-op-moeten-we-ons-weer-zorgen-maken In de laatste paragraaf staat mijn eigen mening.

Reflectie


Inleiding

De GGD’s zijn weer druk bezig om personeel te werven voor de vaccinatiecampagne in het najaar. Intussen loopt het aantal virusdeeltjes dat wordt aangetroffen in het rioolwater op. Moeten we toch weer vrezen voor corona?
Dat hangt af van de huidige stand van zaken, wat men weet over corona en in hoeverre men kan inschatten wat de gevolgen kunnen zijn. Daarnaast is het belangrijk wat men verstaat onder vrezen. Mijn definitie zou zijn dat er een redelijke kans is op dodelijke slachtoffers, die buiten het normale patroon vallen.
Hoogleraar medische microbiologie bij het MUMC+ Paul Savelkoul maakt zich nog niet direct zorgen. „De getallen nemen toe, maar zijn nog steeds erg laag.” Dat beaamt viroloog Ab Osterhaus.
Op deze mensen moet je vertrouwen, wat hun mening is
Savelkoul verwacht wel een opleving van het virus in oktober-november. „Dan wordt het kouder en gaan mensen meer naar binnen toe, waardoor de kans op overdracht toeneemt. De immuniteit is door eerdere infecties en vaccinaties gelukkig wel behoorlijk ontwikkeld.”
Wat dit betreft is het goed om te weten in hoeverre het nog steeds belangrijk is, om zich te laten vaccineren. Inclusief het nut en wat een vaccinatie precies doet met het menselijk lichaam.


Reflectie 1


Reflectie 2


Als U commentaar wilt geven, kunt U het volgende formulier gebruiken Commentaar formulier


Opgesteld: 4 April 2023

Back to my home page Index