Commentaar over het artikel in de Telegraaf: Een kleine dosis nepnieuws kan helpen tegen de verspreiding van desinformatie

Wat volgt is een discussie over het artikel in de Telegraaf van 22 Augustus 2023, door Leon de Winter
Om het artikel te lezen selecteer de volgende link: https://www.telegraaf.nl/watuzegt/844590675/priktenten-worden-alweer-ingericht In de laatste paragraaf staat mijn eigen mening.

Inhoud

Reflectie


Inleiding

Het artikel beschrijft het onvermogen om het Nederlandse ziekenhuiswezen in oorlogsmobilisatie brengen, want het was oorlog, zo dachten we.
Mijn eigen bescheiden interpretatie is dat de Nederlandse ziekenhuizen niet klaar waren voor zoiets als COVID 19. Ogenschijnlijk had men het in Duitseland veel beter in de hand. De belangrijkste oorzaak zijn bezuinigingen, op instignatie van de overheid. Maar een wat meer bescheiden taalgebruik lijkt mij redelijk.
Laten we even de razernij van die periode in onze herinnering terughalen.
Dag en nacht werden we overweldigd door berichten over de ellende in de ziekenhuizen, over het zware overwerken door het personeel, over de eenzaamheid van patiënten, over het gebrek aan ademhalingsapparatuur (waar nu niemand meer over spreekt omdat recente studies suggereren dat ze de kans op sterfte verhoogden), enzovoorts.
Dat er gebrek is aan ademhalingsapparatuur is ernstig. Hetzelfde bij IC bedden. Wat belangrijk is om voordat men iets wil veranderen eerst nauwkeurig te beschrijven wat de huidige werkwijze is. Oorzaak en gevolgen.

2. Big Pharma

Wat wilde dit systeem van ons?
We kregen optimistische berichten over vaccins waarvan ’het platform’ al jaren bestond en die nu als door een wonder konden worden ingezet om de pandemie te bestrijden.
Ik zat in een aflevering van WNL op Zondag met de directrice van Janssen Biologics in Leiden (dat gestopt is met de productie van hun vaccin). Ze gaf me hoop.
Het probleem van deze tekst is dat het flarden aan feiten zijn. Ze geven een bepaalde indruk. Maar eigenlijk heb je er niets aan.
Ook Big Tech deed een forse duit in het zakje: berichten over alternatieve behandelmethoden en kritiek op de vaccins werden van het net verwijderd. Wetenschappers die waarschuwden voor lockdowns werd de mond gesnoerd.
Het zelfde probleem. Te vaag.
Het totale systeem van media, politiek, internationale organisaties zoals de World Health Organization, en Big Pharma en Big Tech draaide op volle toeren om zowel onze paniek als onze hoop in stand te houden met berichten over het naderende heil van de vaccins.
Er is niks mee dat de medische wereld voordat er vaccins waren, de hoop uitsprak dat er spoedig vaccins zouden moeten komen en dat men daar mee bezig was.
Het college ter beoordeling van geneesmiddelen https://www.cbgmeb.nl/onderwerpen/medicijninformatie-vaccinaties schrijft oa:
Vaccins beschermen je tegen infectieziekten. Bacteriën en virussen zijn vaak de oorzaak van veel infectieziekten. Mensen kunnen ernstig ziek worden van deze infecties en kunnen zelfs overlijden aan de gevolgen van sommige infecties.
Vaccins zorgen ervoor dat ons lichaam zich beter kan beschermen tegen een groot aantal infectieziekten. Zo wordt de kans op (ernstige) ziekte verkleind.
Voor meer informatie, lees het artikel.
Dat de media naast deze hoop ook aandacht schonken voor mogelijke problemen met vaccins en over groepen die tegen vaccins zijn daar is niks op tegen.
Maar het is net zoals bij alle vormen van kennis, je moet je in alle details verdiepen en onderzoeken in hoeverre experimenten hierbij van nut kunnen zijn. Dat geldt zowel of men voor of tegen iets is.
Ondertussen moesten we niet zo gek zijn om een paardenmedicijn als ivermectine te gaan gebruiken, zo smaalden media en virologen als Marc Van Ranst, die het publiek valselijk wilden laten geloven dat ivermectine een grof paardengeneesmiddel was, ook al wisten ze dat dit briljante mensenmedicijn antivirale aspecten had en zijn ontdekkers in 2015 de Nobelprijs had bezorgd.
Specifiek over Invermectine lees dit: Reflectie 1 - Invermectine
Voor het laatste nieuws over ivermectine lees dit: https://www.uptodate.com/contents/covid-19-management-of-adults-with-acute-illness-in-the-outpatient-setting/abstract/92-96
  1. CONCLUSIONS Treatment with ivermectin did not result in a lower incidence of medical admission to a hospital due to progression of Covid-19 or of prolonged emergency department observation among outpatients with an early diagnosis of Covid-19.
  2. CONCLUSIONS AND RELEVANCE In this randomized clinical trial of high-risk patients with mild to moderate COVID-19, ivermectin treatment during early illness did not prevent progression to severe disease. The study findings do not support the use of ivermectin for patients with COVID-19.
  3. CONCLUSIONS None of the three medications that were evaluated prevented the occurrence of hypoxemia, an emergency department visit, hospitalization, or death associated with Covid-19.
  4. CONCLUSIONS AND RELEVANCE Among outpatients with mild to moderate COVID-19, treatment with ivermectin, compared with placebo, did not significantly improve time to recovery. These findings do not support the use of ivermectin in patients with mild to moderate COVID-19.
  5. CONCLUSIONS AND RELEVANCE Among outpatients with mild to moderate COVID-19, treatment with ivermectin, with a maximum targeted dose of 600μg/kg daily for 6 days, compared with placebo did not improve time to sustained recovery. These findings do not support the use of ivermectin in patients with mild to moderate COVID-19.

3. Toeval

Wat wilde dit systeem van ons? Waarom moest met zoveel overheidsdreiging de inzet van bestaande middelen gestopt worden? Waarom hield de paniek aan ook al waren er wetenschappers die al vroeg beweerden dat het virus voor de meeste mensen ongevaarlijk was? Waarom lockdowns terwijl ’focused protection’ (het beschermen van ouderen en risicogroepen) ook mogelijk was? Waarom zoveel repressie met ME’ers die bleven doormeppen? Waarom moesten berichten over het lab in Wuhan worden weggewuifd door mensen zoals Marion Koopmans, die vrolijk een onzinreisje maakte dat niets mocht opleveren? Waarom werd ons verteld dat het nooit meer zo zou worden als vóór de pandemie?
Het probleem van deze text is, dat in feite geen van deze zinnen kompleet is. De werkelijkheid is complexer.
Het feit of COVID 19 in de natuur is onstaan als een soort natuurlijke evolutie vergeleken met door menselijke hand in een laboratorium lijkt mij een redelijk lastige vraag. Een simpeler vraag is of als het in laboratorium is ontstaan of men daarbij uitging van een bestaande virus en die "genetisch" veranderd heeft en of als zodanig ook zo iets bij ons ook mogelijk is. Maar ook deze vragen werpen weer andere vragen op. enz.
Een ander probleem dat de text de indruk geeft van: iedereen is tegen ons.


Reflectie 1 - Invermectine

Voor Informatie over Invermectine lees dit: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ivermectine
Hier in staat:
Ivermectine is een anti-parasitair geneesmiddel dat werkzaam is tegen de meeste darmwormen (niet tegen lintwormen), parasitaire mijten en luizen. Het wordt bij de mens met name gebruikt tegen rivierblindheid, maar ook in de veterinaire geneeskunde bij onder meer paarden, herkauwers, honden en vogels. Ivermectine is ontwikkeld door MSD en wordt onder naam Mectizan sinds 1977 gratis verstrekt in Afrika, in een grootschalig donatieprogramma om rivierblindheid uit te roeien. In Nederland is het sinds 2003 geregistreerd als een tablet van 3 mg met de naam Stromectol. Het middel staat al decennia op de Lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO.
Met andere woorden er is niks mis mee met Ivermectine
Daarna lezen we:
Tijdens de COVID-19-pandemie werd op grote schaal informatie verspreid waarin wordt beweerd dat ivermectine heilzaam is voor de behandeling en preventie van COVID-19.Dergelijke beweringen worden niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Daarom raden het Europees Geneesmiddelenbureau en de Wereldgezondheidsorganisatie het gebruik van ivermectine (buiten eventuele klinische studies) bij COVID-19 af.
Meer en betere studies zijn nodig om conclusies te trekken over in hoeverre ivermectine ingezet kan worden bij behandeling van COVID-19.
Met andere woorden er is van alles mis mee met Ivermectine in verband met COVID 19
Verder op kunnen we lezen:
De Ier William C. Campbell en de Japanner Satoshi Omura kregen in 2015 samen de Nobelprijs voor Geneeskunde. Hun onderzoek leverde een geneesmiddel tegen wormparasieten op, het ivermectine.
Niets dan lof.


Reflectie 2


Als U commentaar wilt geven, kunt U het volgende formulier gebruiken Commentaar formulier


Opgesteld: 4 April 2023

Back to my home page Index