Kommentaar over het artikel in de Telegraaf: beste voorspeller van rendement obligaties huidige rente

Wat volgt is een discussie over het artikel in de Telegraaf van 19 September 2023, door Roelof Salomons
Om het artikel te lezen selecteer de volgende link: https://www.telegraaf.nl/financieel/69300087/beste-voorspeller-van-rendement-obligaties-huidige-rente In de laatste paragraaf staat mijn eigen mening.

Reflectie


Inleiding

Dit jaar gaan beleggers in staatsobligaties weer in de min. De toekomst is onzeker, maar op de lange termijn wel enigszins voorspelbaar.
Dat is gemakkelijk gezegd als gedaan. Op 31 december 2022, als de beleggers in 2022 in de min gaan, wat gebeurd er dan in 2023?
Om die vraag te beantwoorden zou je kunnen kijken naar de statistieken van 2000 tot 2022, maar of die een voorspelbaar beeld vormen is de vraag.
De beste voorspeller voor verwacht rendement op obligaties? De huidige rente. In de VS staat die nu op 4% voor een 10-jaars nominale obligatie. En op 2% voor een inflatie gecorrigeerde. Als de rentes de komende jaren gelijk blijven , is de beste schatting dat een belegging in staatsobligaties 2% oplevert. Na inflatie.
En wat zijn deze gegevens van 2000 tot 2022? Dat staat er niet en dat is belangrijk.
De beste voorspeller voor verwacht rendement op aandelen? Daar zijn meerdere methoden voor. Aandelen zijn volatieler, maar ook hier is enige voorspelbaarheid. De huidige waardering, de koers-winstverhouding, geeft goed weer wat je mag verwachten. Op de hele lange termijn.
Op nieuw wat zijn deze gegevens van 2000 tot 2022? Deze gegevens zijn uiterst belangrijk.
Conservatieve, goed onderbouwde schattingen geven een verwacht rendement van 3% rendement (na inflatie). Een optimistische, maar ook realistische schatting komt op 5%. Laten we het gemiddelde nemen: 4%. Wel met dezelfde nuancering, dat koers-winstverhoudingen de komende jaren gelijk blijven.
Voor koers-winstverhouding kijk hier: https://www.test-aankoop.be/invest/lexicon/k/koerswinst-verhouding Dus al die schattingen nemen aan dat koers-winstverhoudingen de komende jaren gelijk blijven. Dat is een zwakte bot.
Dan kom ik voor de VS op een lange termijn verwacht rendement op aandelen van 4%. Tegenover een verwachting van 2% op obligaties. Het houdt allebei niet over.
Dat klopt. Maar 4% is altijd meer dan 2%
De cruciale vraag voor langetermijnbeleggers is of die twee procent risicopremie genoeg is.
Wat bedoeld men met risicopremie?
Voor verklaring kijk hier: https://www.test-aankoop.be/invest/lexicon/r/risicopremie


Reflectie 1


Reflectie 2


Als U commentaar wilt geven, kunt U het volgende formulier gebruiken Kommentaar formulier


Opgesteld: 20 September 2023

Terug naar mijn huis pagina Index
Terug naar De Telegraaf kommentaar De Telegraaf Index